cuti-cuti hong kong 2013 – day 1 part 1

Published July 10, 2013 by aznitaz

salam ramadhan al Mubarak semua 🙂 jap jer masa berlalu kan? tuptup dah poser..nanti raya..how time flies kan..?

actually dah lama tak jengah blog aku yg suam2 kuku nih. harap2 ada lah yg sudi singgah lagi yer (sedeyy tak statement aku ni lol!) huhuhu

ok..ni aku sebenarnya nak update pasal family holiday aku which happened last 2 months..may 2013! walaweiii gila lembab kan nak update? well, they said better late than neva beb. go slow2 kekeke utk pedoman korang2 nak gi cuti kat sana nanti jugekk kan? hopefully2x.

kami ke hk naik flight AA mcm bese, beli pon time AA wat sales gila babeng about a year before. sama waktu aku beli  tiket gi gold coast ari tu. utk anak beranak 5 org aku dpt harga RM1275..gedebak gedebuk aku add on later jd RM 2361 (termasuk makan, insurans, tax, extra luggage plus pilih seat). well, aku rasa tetap mcm reasonable price ni utk kami 5 beranak.

cuti kali ni beramai2 uolls sekali ngan mama n abah plus adik aku si anis..anis jd tourist guide kitorang sbb dia baru je pegi awal thn ni 😛 kami pegi 4 hari 3 mlm jer..mmg super duper kejap, penat, seronok smua becampurlaa…nanti korang kalo nak gi hk better la spend 5-6 hari kat sana..kalo dpt 7 hari lg bagus..tp hrp maklumlah the longer u spend there..the more u spend ur money..hahhaha 😀 dah la hotel hk mahal weiii..lebih kuang je ms aku gi gold coast hari tu. lg mahal sbb weoll duk Disneyland..to me kalo ada anak2, rugi x spend duk Disneyland hotel. part Disneyland kita citer later yer 😛

tip pertama; korang kena rajin2 recce2 hotel online sbb kdg2 ko leh dpt murah..murah dia dlm RM350. kalo nasib dpt less tp susah la. nak murah boleh jek duk hostel..kalo ko kapel nak pi honeymoon..aku rs xde hal la nak duk hostel. adventure skit. mmg kecik la siap aku bc kt blog kena solat atas katil lg. nak ada feel honeymoon, ko beli la sndiri bunga ros tabor atas katil 😛 sempoii!

tip kedua: area senang nak mkn sbb ko tau la depa suka mkn apa kan..kalo gi bedua thn lagi nak ikat perut. tp kalo dh bwh anak berteritip mcm aku ni x suwai tau nak hadap megi jek..tsim sha tsui tempat yg femes la saper2 gi hk tp aku duk wanchai. heaven u mknn halal dia. sedap..reason aku chosed hotel south pacific sbb dia dekat ngan masjid ammar..masjid ni ada muslim canteen. mmg pack.. ko mkn pon kongsi je meja ngan ntah saper2. dia x bukak spnjg ms..ada timing2 dia..standard la pukul 3 smpai 6 dia tutup. semua recommend mkn dim sum tp weolls x sempat..kempunan huhuhu kena repeat ni HK nex holiday 🙂

aku tido satu mlm kat sini..hotel kecik jer..dia bg twin bed. cuaca time bulan 5 mmg sejuk n sepatutnya hujan. weolls siap prepare beli raincoat bagai tp setitik hujan pon xdok. takpe la nex trip x yah beli dah 😛 (ayat menyedapkan hati) si zakwan asik tido je spnjg jln2 kat hk..very da gud boy..sbb cuaca kot dia selesa nak tido 😀

harga hotel aku duduk RM 796.34 per nite for 2 rooms.. ni among the cheapest tau.. nangis tak?? tu pon dia siap offer weoll upgrade beli suite tau..x kuasa mak nak spend lagi uolls. lagipon satu malam jer nak tido.rugi2..

meh layan gambor ms weoll dlm airport express nak ke hong kong city…

P1090029

 ni dlm airport express..muka mmg sememeh sbb kul 4.30 am dh nak kena gerak gi lcct.

P1090030

haziq lagi! xcited gila dia bila smpai hk! tu si anis n mama aka nenek amy 😛

P1090031

sian kameya..sib baik nmpk gak. time ni smua letih baru smpai..xde mood nak amik gambor. zakwan dh buas ke mana2 dah time ni duk lam train. train x penuh so dia sakan la melompat sana sini.

to me better naik mtr..mula2 aku igt nk naik cab jer sbb beg byk plus budak2 ada kan..duk imagine mcm mana kalo kita naik lrt kt kl. tp x sama uolls..mtr sgt convenience. stesen dlm airport jer..troli leh bwk smpai depan train. harga dia HKD 100 utk adult dan HKD 50 utk child. ada diskaun naik in group of 4..murah skit laa..tp lupa baper..nanti smpai stesen hk, weoll tukar naik cab pi hotel.

ok..nanti sambung part 2..sbb x larat dh naik type. besok nak sahur so kena tido awal..korang pon kena tido awal jugak kan??so..bye2 xoxo!

Advertisements

4 comments on “cuti-cuti hong kong 2013 – day 1 part 1

  • Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s

    %d bloggers like this: