travel hong kong

All posts tagged travel hong kong

MACAU-HK TRIP MARCH 2014 DAY 1

Published November 2, 2014 by aznitaz

salam everyone 😀 again i’m back after a loooonnnngggg break..as usual ahkak nak citer kisah jalan2 ahkak ngan family and kali ni we went to hk again 😛 but this time our journey started in Macau 🙂 well, biasanya mmg ramai yg bercuti ke hong komg akan lajak ke macau sekali. sbb macau-hk dekat jer uolls naik feri lebih kurang sejam. maybe some of u tanya kenapa weolls repeat HK lagi? actually x plan nk ke hk pon tp disebabkan trip ni makan masa 5 hari so agak bosan jugak kalo stay in macau sahaja spnjg 5 hari tu. maka datanglah kami melawat macau & HK sekaligus.

untuk tiket termasuk extra baggage, food, insurans and pick a seat, total utk kami 5 beranak RM1678.00. to me reasonable la harga mampu milik..ye lah nak angkut 5 beranak tuuu..

kami berangkat ke Macau pada 21 Mar 2014 dan flight kami berlepas jam 6.30 a.m. ini merupakan percutian kami yg pertama 5 beranak without my parents. agak nervous jugak memikirkan boleh ke kami nak handle budak2 ni. perjalanan mengambil masa selama lebih kurang 3 jam 45minit dan tiada perbezaan waktu di antara Malaysia dan Macau.

kami sampai di macau pada jam 10.15 a.m di Macau International Airport dan airportnya tak besar so uolls takyah risau tersesat ke apa. perghh..mula2 sampai sejuk giler…pkai cardigan pon x membantu. tp en asben suka sangat la sejuk2 ni..skit pon x heran nak pkai sweater ke apa mula2 tu. haihh kulit buaya ke apa laki aku ni hah..tapi, staf imigresen Macau adalah sangat x friendly sama macam kt HK. mmg kuang ajar rasa nak lempang je muka sekor2..huhuhu tetiba i jd garang. tak tau lah diorang ni bertambah teruk after kes MH370 atau mmg sejak azali lagi perangai mcm tuh. takpe abaikan..

P1100603

amboi hepinya anak mama nih..tgok mama kat belakang tuh sibuk ngan tepon sbb dpt wifi free lah katakan..haruslah update location kan? kat airport Macau kita boleh dpt free wifi..so better uolls update family kat msia siap2 kat sini sbb after this x tau bila dah nk dpt wifi 😀

P1100608

hehehe masing2 dah bersweater 😛

P1100609

ni view dari dalam bas..otw nak ke galaxy macau sblm nak naik feri ke HK. dari macau, kami terus ke HK so mmg tak jalan mana2 lagi di Macau masa first day sampai nih.

terminal ferry ada jer dekat dgn airport and uolls boleh je jalan kaki ke sana. gigih sikit lah nak heret beg besar tu tp tak terasa letih disebabkan cuaca yg nyaman & sejuk. kitorang dah berjalan kaki asalnya tp bila smpai, schedule next ferry pukul 6pm.. lama tu nak tggu. sib baik staf kat terminal tu tolong ajar kami untuk ke next terminal ferry yang terletak di  belah Macau Peninsula. kami naik turbojet dan harga tiket HKD 147 utk adult and HKD 132 utk child. tapi ahkak nak warning kat uolls..it was really a terrible experience for us..bwk boat mcm haram..redah je ombak2 tu sampai melantun2..kalo org jenis senang tido takpe. pastu org start muntah secara berjemaah..walawei,,it was the longest 1 hour i had to go through ever 😦

P1100624

 dah sampai HK! yeay happy 😛  weolls check in kat hotel best western grand hotel. rate utk 2 malam HKD 2,244.00. bilik macam biasa amat sempit. double bed without breakfast. mmg muat2 bontot je tapi cantik interior dia sebenarnya cuma nak sembahyang pon agak  susah. location wise agak jauh dgn tempat2 menarik kat sekitar Kowloon / Tsim Sha Tsui.

P1100626

hihihi pandangan dari bilik hotel..gila x best 😛

utk first day ni kami x jalan mana2 sangat cuma tgh study area kowloon/tst ni and plan utk jalan ke mana utk hari esok. plan asal nak gi Avenue of Stars dan nak tgok symphony of lights tapi bila try jalan2 dari hotel mcm x sama tempat dia masa aku dtg HK 2 minggu lepas waktu outstation. so dgn kondisi 3 anak kecik so mmg tak teruskan niat lah nak pi sana sbb rasanya mcm jauh je nak kena menapak. fokus utama sekarang nak cari tempat makan. tips kat HK, pi cari masjid dulu dan once jumpa masjid pasti akan ada org approach kita nak bawak ke restoran halal. sama lah kes kami..kami tercongok kat depan masjid kowloon..jap lagi datanglah org pakistan or indian promote restoran diorang dan diorang akan bawak kita ke sana.

2014-03-21 19.27.46

2014-03-21 19.28.22

cantik restoran ni and nampak exclusive. macam biasa kitorang order nasi briyani ayam dan roti prata. makan kenyang2 sbb balik nak menapak lagi balik hotel. jauh gak bejalan rasanya dalam 20 minit kot ambil masa tapi sib baik cuaca sejuk. harga utk sekali makan ni dalam HKD 383. memang mahal tapi nak buat camane..adatlah dtg berjalan mmg kena spend byk untuk mknn halal. nama restaurant ni India Restaurant & Bar, dekat Prat Avenue. landmark: dekat dengan masjid Kowloon.

ok..xde apa dah nak citer utk 1st day ni so layan je la pics kitorang otw balik ke hotel ..best tau jalan2 kat HK..cuaca sejuk bangatt..sure korang suka.

P1100630

P1100635

P1100640

P1100648

P1100649

P1100631

sampai hotel fenattt yg amat..so haruslah tido sbb besok kami akan pi ke Disneyland!! hahaha again to Disneyland 😀

Advertisements

cuti-cuti hong kong 2013 – day 1 part 1

Published July 10, 2013 by aznitaz

salam ramadhan al Mubarak semua 🙂 jap jer masa berlalu kan? tuptup dah poser..nanti raya..how time flies kan..?

actually dah lama tak jengah blog aku yg suam2 kuku nih. harap2 ada lah yg sudi singgah lagi yer (sedeyy tak statement aku ni lol!) huhuhu

ok..ni aku sebenarnya nak update pasal family holiday aku which happened last 2 months..may 2013! walaweiii gila lembab kan nak update? well, they said better late than neva beb. go slow2 kekeke utk pedoman korang2 nak gi cuti kat sana nanti jugekk kan? hopefully2x.

kami ke hk naik flight AA mcm bese, beli pon time AA wat sales gila babeng about a year before. sama waktu aku beli  tiket gi gold coast ari tu. utk anak beranak 5 org aku dpt harga RM1275..gedebak gedebuk aku add on later jd RM 2361 (termasuk makan, insurans, tax, extra luggage plus pilih seat). well, aku rasa tetap mcm reasonable price ni utk kami 5 beranak.

cuti kali ni beramai2 uolls sekali ngan mama n abah plus adik aku si anis..anis jd tourist guide kitorang sbb dia baru je pegi awal thn ni 😛 kami pegi 4 hari 3 mlm jer..mmg super duper kejap, penat, seronok smua becampurlaa…nanti korang kalo nak gi hk better la spend 5-6 hari kat sana..kalo dpt 7 hari lg bagus..tp hrp maklumlah the longer u spend there..the more u spend ur money..hahhaha 😀 dah la hotel hk mahal weiii..lebih kuang je ms aku gi gold coast hari tu. lg mahal sbb weoll duk Disneyland..to me kalo ada anak2, rugi x spend duk Disneyland hotel. part Disneyland kita citer later yer 😛

tip pertama; korang kena rajin2 recce2 hotel online sbb kdg2 ko leh dpt murah..murah dia dlm RM350. kalo nasib dpt less tp susah la. nak murah boleh jek duk hostel..kalo ko kapel nak pi honeymoon..aku rs xde hal la nak duk hostel. adventure skit. mmg kecik la siap aku bc kt blog kena solat atas katil lg. nak ada feel honeymoon, ko beli la sndiri bunga ros tabor atas katil 😛 sempoii!

tip kedua: area senang nak mkn sbb ko tau la depa suka mkn apa kan..kalo gi bedua thn lagi nak ikat perut. tp kalo dh bwh anak berteritip mcm aku ni x suwai tau nak hadap megi jek..tsim sha tsui tempat yg femes la saper2 gi hk tp aku duk wanchai. heaven u mknn halal dia. sedap..reason aku chosed hotel south pacific sbb dia dekat ngan masjid ammar..masjid ni ada muslim canteen. mmg pack.. ko mkn pon kongsi je meja ngan ntah saper2. dia x bukak spnjg ms..ada timing2 dia..standard la pukul 3 smpai 6 dia tutup. semua recommend mkn dim sum tp weolls x sempat..kempunan huhuhu kena repeat ni HK nex holiday 🙂

aku tido satu mlm kat sini..hotel kecik jer..dia bg twin bed. cuaca time bulan 5 mmg sejuk n sepatutnya hujan. weolls siap prepare beli raincoat bagai tp setitik hujan pon xdok. takpe la nex trip x yah beli dah 😛 (ayat menyedapkan hati) si zakwan asik tido je spnjg jln2 kat hk..very da gud boy..sbb cuaca kot dia selesa nak tido 😀

harga hotel aku duduk RM 796.34 per nite for 2 rooms.. ni among the cheapest tau.. nangis tak?? tu pon dia siap offer weoll upgrade beli suite tau..x kuasa mak nak spend lagi uolls. lagipon satu malam jer nak tido.rugi2..

meh layan gambor ms weoll dlm airport express nak ke hong kong city…

P1090029

 ni dlm airport express..muka mmg sememeh sbb kul 4.30 am dh nak kena gerak gi lcct.

P1090030

haziq lagi! xcited gila dia bila smpai hk! tu si anis n mama aka nenek amy 😛

P1090031

sian kameya..sib baik nmpk gak. time ni smua letih baru smpai..xde mood nak amik gambor. zakwan dh buas ke mana2 dah time ni duk lam train. train x penuh so dia sakan la melompat sana sini.

to me better naik mtr..mula2 aku igt nk naik cab jer sbb beg byk plus budak2 ada kan..duk imagine mcm mana kalo kita naik lrt kt kl. tp x sama uolls..mtr sgt convenience. stesen dlm airport jer..troli leh bwk smpai depan train. harga dia HKD 100 utk adult dan HKD 50 utk child. ada diskaun naik in group of 4..murah skit laa..tp lupa baper..nanti smpai stesen hk, weoll tukar naik cab pi hotel.

ok..nanti sambung part 2..sbb x larat dh naik type. besok nak sahur so kena tido awal..korang pon kena tido awal jugak kan??so..bye2 xoxo!