disneyland hong kong

All posts tagged disneyland hong kong

MACAU-HK TRIP MARCH 2014 – DAY 2

Published June 13, 2015 by aznitaz

Ok,  firstly minta maaflah kalo ada yg jengah blog ni nak tau pasal citer Day 2 tapi x muncul2. Agak biasa masalah camni bila kita buat blog hopping nak cari info pasal pengalaman bercuti kan? iolls pon sama pernah menghadapi problem mcm ni so agak kecewa gak sbb rs reference tak complete. Untuk buat korang tak kecewa dgn gigihnya iolls cuba abiskan entry berdenyut ni yer 😀 so uolls, please stay tuned!

Untuk Day 2, kami decided untuk masuk ke Disneyland again 🙂 kenapa kami pergi lagi sebab nak puaskan hati anak2 bawak diorang berjalan. Kalo asik ikut plan org dewasa je sure stress diorang tu kan? lagipon last time kami pergi tak abis khatam pon lagi semua park yang ada dalam Disneyland tu. cewahh…ke main nak justify kan? nampak tak sape yg lagi excited nak masuk sebenarnya? hehehe..

so awal2 pagi kami dah bertolak dari hotel dengan menaiki MTR. untuk menaiki MTR sangat mudah dan senang uolls, tak pelu risau. korang tgok kat website nih: http://www.mtr.com.hk/en/customer/services/system_map.html . korang tgok MTR station terdekat dari hotel yang korang duduk dan plan your trip accordingly sbb dia ada byk line. kena tukar2 line ala lrt star ngan putra baru lah sampai ke disneyland ni.  satu lagi cara mudah plan your trip pakai google map.. lagi senang sbb iolss mmg pakai google map tp dgn syarat ada wifi atau amik simcard kat sana. Kami sampai ngam2 time theme park nak bukak dan untuk pengetahuan uolls operation hours adalah dari pukul 10.00 AM to 9.00 PM. rasanya operation hours untuk weekday and weekend ada beza kot, sorry dah lupa maklumlah tahun lepas punya citer 😀

Entrance Fee as at March 2014:

Adult HKD 450 untuk 1Day entry

Child HKD 320 untuk 1Day entry

kalau untuk harga tiket yang terkini, uolls boleh check kat website diorang: https://www.hongkongdisneyland.com/tickets/

misi utama bila sampai.. kita makan dulu sbb dalam Disneyland HK ada restoran halal so isilah perut siap2 sblm menapak dan berjimba kat dalam tu. fyi, ada 2 restoran halal kat dalam ni iaitu Tahitian Terrace dalam Adventureland dan kat Explorer’s Club Restaurant kat Mystic Point. makanan dia sedaplah boleh makan cuma taste ada rasa lain sikit. No choice kan sbb adat berjalan kat negara bukan majority org Islam kita kena terima seadanya.

kat dalam tu macam biasa ada banyak park untuk uolls terokai so sila rujuk website diorang for more details k. frankly speaking 1 day mmg tak cukup utk cover semua tempat. so weolls fokus dekat park yang kami x sempat explore dulu iaitu Toy Story Land, Mystic Point and Fantasy Land. Ada gak benda yang kami repeat macam show Mickey’s PhilharMagic (3D) and The Golden Mickey. 3D tu mmg highly recommended! Tips dia korang main puas2 ride outdoor yg ada dan agak2 bila dah penat masuk tgok show2 indoor untuk rehatkan diri uollss. Jgn buang masa untuk amik gambar ngan character unless kalo line nak beratur tu tak panjang sgt. ms first visit dulu kitorang amik masa dekat sejam lebih utk bergambar dgn semua characters. tu yang x sempat explore semua park. Tapi overall tempat ni mmg best and korang boleh sama2 enjoy dengan budak2 bila pergi sana. serius, iolls tak tipu 😀

pizap.com14149432592191

Gambar ni masa naik MTR dan masa mula2 sampai ke Disneyland. Nampak panas tapi tak bahang pon sebenarnya. Nyaman2 panas gitu.

pizap.com14149436618731

nampak hepi tak budak2 tu uolls? ohh i miss disneyland so muchh. eh tetiba?hehehe

pizap.com14149439427791

ini gambar kat entrance dengan main street. kat main street ni ada kedai souvenirs, cafe, bakery.

pizap.com14341161836631

kat grizzly gulch ada roller coaster. try tau to test your adrenalin rush 😛

kat toy story ada gak ride mencabar, roller coaster bentuk U. tp weolls tak naik pon. nmpk mcm ngeri jer plus beratur sgt pnjg time tu.

mystic point mcm ala2 umah berhantu. so kalo anak jenis penakut jgn bawak masuk yer. nescaya melalak lah anak uolls kat dalam tu..pizap.com14341166276891

Disney’s parade.. wajib tengok. jgn lupa tgok schedule so boleh book tempat depan sekali. tengok smbil makan jagung rebus..memang layan 🙂

pizap.com14341168614871

okeh, ni kat it’s a small world dalam Fantasyland. Lepas naik ride kat situ, si kamelia n haziq nak gi kat Autopia kat Tomorrowland. kat sini diorang boleh bawak keta electric sendiri dan drive kat highway in tomorrowland. ada had tinggi nak masuk ride ni so uolls kena refer lah kat sign board sblm masuk. lepas tu kitorang tggu kul 8 pm plak utk fireworks show sebagai acara penutup taman tema ni.

OK.. iolls harap uolls teruja lah bila tgok gambar2 ni then boleh plan nak pergi ke sini utk your next vacation.  sebagai penutup, sila lihat gambar2 fireworks kat bawah 😛

P1100868

P1100871

hehehe sorry mutu gambar tak berapa power sbb guna camera cabukk jerr 😦 xde nafsu lagi nak berjinak2 dgn camera mahal.

orait, that’s all guys.. xoxo 🙂

Note: Normally, semua akan berpusu2 masuk kat kedai souvenirs after fireworks show ended. So mmg akan havoc lah time nak bayor nanti. Pandai2 lah korang bajet time bila nak shopping nanti yer.

Advertisements

CUTI-CUTI HONG KONG – DAY 3 DISNEYLAND

Published November 4, 2013 by aznitaz

hi ollss..setelah sekian lama cuba nak habiskan citer HK yg dah basi bertoksin2 ni…finally dpt jugak ahkak abiskan dgn jayanya utk citer hari ke 3 kitorang kat sana. hari ketiga adalah hari yg ditunggu2 oleh my kiddos..giler beb budak mana x excited nak masuk disneyland kan? sian depa melayan org2 tua punya agenda dulu kan..sure tekanan jer..bila nak jumpa mickey ni kan..so hari yg ditnggu2 pon tiba. masalahnya bukan depa je excited..mak bapak budak n tok nenek budak pon sama ikut xcited..first time la katakan 😀

sebelum tu weolls dah beli tiket siap2 kat hotel sbb x mo beratur pnjg kat entrance kan. ye lah iolls berteritip dgn anak2..campur rombongan cik kiah lagi. so utk jimat masa n tenaga beli jer kat hotel. xde beza pon rasanya. masa aku pegi ni ada promo kalo guna visa mcm dia wat special package for 2 adults 2 kids. tp aku x igt exactly sbb resit dh ilang :p kalo rajin korang pi check website dia utk info ttg promo.

harga utk masuk 1 day entry

Adult HKD 399 ~ RM 158

Child HKD 285 (3 yr to 11 yr) ~RM 112

kalo uolss ada masa n wang yg lebih..amiklah 2 days entry sbb 1 day mmg x cukup…nak lebih kena bayar pon lebih la kan..extra mcm lebih kurang dalam 30 ringgit.

sblm nak melangkah masuk  ke disneyland aku dh kena pow oleh anak2 aku dulu. sib baik zakwan tido  eh tido lagi? yes..he such a gud boy..membuta je keje dia kt hk sbb cuaca sejuk nyaman2 gitu. kat luar disneyland ada stall  jual souvenir..actually nenek derang lah yg stop dulu.. budak2 ni lak pntg nmpk org menjual..demand la masing2. si kamelia dpt headband minnie mouse n haziq dpt topi..baru feel katanya nak masuk disneyland..bykla ko punya feel anak2..sib baik papa pon x sibuk nak feeling2 bagai..dia cuma feeling kat jln hunghing jer..feeling2 young n dangerous gitteww..kekeke

ok..dalam disneyland ada 5 attractions..ada toy stroryland (sob2 x sempat nak pi), ada grizzly gulch, adventureland, main street usa, fantasyland and tomorrowland. biasalah kalo pi theme park ni  kita lyn ride2 yg ada kat stp park tersebut..weolls cuma x sempat nak gi toy story land sbb dia jauh skit. Kat sana dia ada ride bentuk U nmpk mcm menakutkan gak la..ceh mcm la aku berani naik kan..tp takut2 ahkak ni..layan gak adrenalin kat roller coaster Grizzly Gulch..yg lg hebat si haziq pon naik perghhh..bagus2!  satu lagi yg best kat sini dia punya show..mmg tiptop. 4D dia mmg terbaik la smpaikan aku pon rasa mcm tgh terbang atas flying carpet. siap rasa gayat lagi 🙂 hoverr ok ahkakk ko nih..kalau compare 4D movie world kat gold coast, kat sini lagi best. siap bila time harta karun kalo x silap jatuh..budak2 semua bgn nak kutip..sbb benda2 tu smua mcm ada betul2 depan kita..ye la mmg la 4D kan..tp sbb dia cantik..budak2 bukan faham pon kan?

bila jln2 nak gi ke satu2 park mmg penat so show adalah penyelamat weolls. bila nmpk jer ada show weolls masuk so boleh rehatkan kaki n badan jap.. dah la aircond pulak tu. mmg layan abiss. kenapa aku x sempat nak pegi smua park? sbb aku byk abis masa nak nak amik gambor ngan character2 disney. beratur pnjg sgt uolls..tak amik kang rs x best lak dtg jauh2 kan. nak tak nak beratur la weolls anak beranak. nak amik gambor 3 characters jer pon sejam..kang tgh tnggu2 tetiba diorang boleh rehat jap take 15 minutes. potong stimm betul la.. aku dah nk give up tp kamelia mmg nak jugak bergambar :p yelah kdg2 bila bejln ni kena jugak pk kat diorang kan..kita layan je anak2..biar diorang pon hepi.

so kat dlm ni dun worry ttg makan sbb adatempat  mknn halal..kat adventureland..tahitian terrace namanya. sedap gak la nk lyn perut hok laporr. oh yer sblm nak masuk disneyland diorang mmg strict check beg kita kalo2 ada bwk mknn so uolls pndai2 la sorok yer..biasa la stndard sumbat dlm stroller :p selamat.selain tu kat dlm boleh la mkn jagung n pop corn as kudap2..ye lah bwk budak ni payah skit kan..diorang tau nk mkn jer bila lapor..bukan boleh thn2..so pop corn tu penyelamat la kasi depa bertenang sat 😀

 P1090184

nenek amy n cucus aka my kiddos la :p ni belom masuk lagi..belum kena poww lagi 🙂

 P1090186

 one heppy family..gambor amar takde. dia camera shy :p

P1090189

hasil tangkapan di entrance 😀

P1090192

P1090195

P1090196

P1090205

P1090209

P1090211

P1090213

P1090268

P1090272

P1090274collage disney1

collage disney3

collage disney 2

P1090285

bila dh mlm baru nak pose ngan en. amar 🙂 muntah maks tgokss gambors nihss
P1090287

P1090289

P1090292

P1090293

P1090294

P1090297

acara penutup kat sana biasalah ada bunga api. aku x tgok lama sgt sbb sibuk nak shopping souvenir 🙂 acara abis dalam pukul 9 kot kat sana. pastu abis bunga api diorang pi sambung balik shopping. harga merchandise kat sini mmg mahal..tp toksah berkira sgt kalo ada budget tu. bukan selalu datang pon..cuma kalo nak beli souvenir kat org tuh ikut kemampuan la ekks..fridge magnet satu pon berbelas2 ringgit. so aku beli pen jer la tuk budak2 opis 😀 sorry guys..x cukup budget nak beli FM utk satu dept. kalo x sempat shopping or x puas shopping kat dlm disneyland, bolehla lajak ker hotel sbb kat sana pon ada. harga sama jer dun worry 🙂 cuma x variety jer la.

kalo kat hotel time aku pegi, takde restoran halal tp boleh la order suh diorang masakkan yg vege based food. mcm kitorang oder ns goreng vege, piza vege, spageti pon vege 🙂 bila kita tnya tuh, diorang mcm dh bese dgn permintaan org2 muslim…tp kalo x silap skrg kat disney hollywood tu dah ada halal kot..nampak abg nara @ beautifulnara ada pegi sana baru2 nih. kalo ada baguslah sbb bila smpai kat disneyland, kebulur kitorang nak cari mknn halal 😀

mmg 1 hari yg memenatkan tp best..enjoy sbb tgok budak2 enjoy, mak abah enjoy..mmg rasa nak kena repeat balik. next time dtg kena fokus kat sini jer. 4 hari mmg x cukup nak explore HK sbb sini mmg byk tempat nak pegi. kurang2 aku rasa kena spend dalam seminggu baru puas hati 😀

so that’s all for citer2 kami bercuti kat HK.. harap2 adalah membantu for those yg nak gi sana ..see u again xoxo 🙂