cuti ke hong kong

All posts tagged cuti ke hong kong

MACAU-HK TRIP MARCH 2014 – DAY 2

Published June 13, 2015 by aznitaz

Ok,  firstly minta maaflah kalo ada yg jengah blog ni nak tau pasal citer Day 2 tapi x muncul2. Agak biasa masalah camni bila kita buat blog hopping nak cari info pasal pengalaman bercuti kan? iolls pon sama pernah menghadapi problem mcm ni so agak kecewa gak sbb rs reference tak complete. Untuk buat korang tak kecewa dgn gigihnya iolls cuba abiskan entry berdenyut ni yer 😀 so uolls, please stay tuned!

Untuk Day 2, kami decided untuk masuk ke Disneyland again 🙂 kenapa kami pergi lagi sebab nak puaskan hati anak2 bawak diorang berjalan. Kalo asik ikut plan org dewasa je sure stress diorang tu kan? lagipon last time kami pergi tak abis khatam pon lagi semua park yang ada dalam Disneyland tu. cewahh…ke main nak justify kan? nampak tak sape yg lagi excited nak masuk sebenarnya? hehehe..

so awal2 pagi kami dah bertolak dari hotel dengan menaiki MTR. untuk menaiki MTR sangat mudah dan senang uolls, tak pelu risau. korang tgok kat website nih: http://www.mtr.com.hk/en/customer/services/system_map.html . korang tgok MTR station terdekat dari hotel yang korang duduk dan plan your trip accordingly sbb dia ada byk line. kena tukar2 line ala lrt star ngan putra baru lah sampai ke disneyland ni.  satu lagi cara mudah plan your trip pakai google map.. lagi senang sbb iolss mmg pakai google map tp dgn syarat ada wifi atau amik simcard kat sana. Kami sampai ngam2 time theme park nak bukak dan untuk pengetahuan uolls operation hours adalah dari pukul 10.00 AM to 9.00 PM. rasanya operation hours untuk weekday and weekend ada beza kot, sorry dah lupa maklumlah tahun lepas punya citer 😀

Entrance Fee as at March 2014:

Adult HKD 450 untuk 1Day entry

Child HKD 320 untuk 1Day entry

kalau untuk harga tiket yang terkini, uolls boleh check kat website diorang: https://www.hongkongdisneyland.com/tickets/

misi utama bila sampai.. kita makan dulu sbb dalam Disneyland HK ada restoran halal so isilah perut siap2 sblm menapak dan berjimba kat dalam tu. fyi, ada 2 restoran halal kat dalam ni iaitu Tahitian Terrace dalam Adventureland dan kat Explorer’s Club Restaurant kat Mystic Point. makanan dia sedaplah boleh makan cuma taste ada rasa lain sikit. No choice kan sbb adat berjalan kat negara bukan majority org Islam kita kena terima seadanya.

kat dalam tu macam biasa ada banyak park untuk uolls terokai so sila rujuk website diorang for more details k. frankly speaking 1 day mmg tak cukup utk cover semua tempat. so weolls fokus dekat park yang kami x sempat explore dulu iaitu Toy Story Land, Mystic Point and Fantasy Land. Ada gak benda yang kami repeat macam show Mickey’s PhilharMagic (3D) and The Golden Mickey. 3D tu mmg highly recommended! Tips dia korang main puas2 ride outdoor yg ada dan agak2 bila dah penat masuk tgok show2 indoor untuk rehatkan diri uollss. Jgn buang masa untuk amik gambar ngan character unless kalo line nak beratur tu tak panjang sgt. ms first visit dulu kitorang amik masa dekat sejam lebih utk bergambar dgn semua characters. tu yang x sempat explore semua park. Tapi overall tempat ni mmg best and korang boleh sama2 enjoy dengan budak2 bila pergi sana. serius, iolls tak tipu 😀

pizap.com14149432592191

Gambar ni masa naik MTR dan masa mula2 sampai ke Disneyland. Nampak panas tapi tak bahang pon sebenarnya. Nyaman2 panas gitu.

pizap.com14149436618731

nampak hepi tak budak2 tu uolls? ohh i miss disneyland so muchh. eh tetiba?hehehe

pizap.com14149439427791

ini gambar kat entrance dengan main street. kat main street ni ada kedai souvenirs, cafe, bakery.

pizap.com14341161836631

kat grizzly gulch ada roller coaster. try tau to test your adrenalin rush 😛

kat toy story ada gak ride mencabar, roller coaster bentuk U. tp weolls tak naik pon. nmpk mcm ngeri jer plus beratur sgt pnjg time tu.

mystic point mcm ala2 umah berhantu. so kalo anak jenis penakut jgn bawak masuk yer. nescaya melalak lah anak uolls kat dalam tu..pizap.com14341166276891

Disney’s parade.. wajib tengok. jgn lupa tgok schedule so boleh book tempat depan sekali. tengok smbil makan jagung rebus..memang layan 🙂

pizap.com14341168614871

okeh, ni kat it’s a small world dalam Fantasyland. Lepas naik ride kat situ, si kamelia n haziq nak gi kat Autopia kat Tomorrowland. kat sini diorang boleh bawak keta electric sendiri dan drive kat highway in tomorrowland. ada had tinggi nak masuk ride ni so uolls kena refer lah kat sign board sblm masuk. lepas tu kitorang tggu kul 8 pm plak utk fireworks show sebagai acara penutup taman tema ni.

OK.. iolls harap uolls teruja lah bila tgok gambar2 ni then boleh plan nak pergi ke sini utk your next vacation.  sebagai penutup, sila lihat gambar2 fireworks kat bawah 😛

P1100868

P1100871

hehehe sorry mutu gambar tak berapa power sbb guna camera cabukk jerr 😦 xde nafsu lagi nak berjinak2 dgn camera mahal.

orait, that’s all guys.. xoxo 🙂

Note: Normally, semua akan berpusu2 masuk kat kedai souvenirs after fireworks show ended. So mmg akan havoc lah time nak bayor nanti. Pandai2 lah korang bajet time bila nak shopping nanti yer.