makan place

All posts in the makan place category

JAKARTA TRIP – OCT 2013 DAY 1

Published April 5, 2014 by aznitaz

Tetiba rasa gatal nak update entry pasal jalan2 ke Jakarta last year. urmmm what? last year? hahaha x kisahla dik non..tujuan aku tulis dlm blog ni pon sekadar nak kongsi cerita to those yang ada plan nak bercuti-cuti ke Jakarta n also as kenang-kenangan utk aku bila tua2 nanti ๐Ÿ˜› I hope this is benificial to some of u here yg tetiba smpai kat blog aku bila duk gugel pasal Jakarta.

ok, sambung balik citer weolls pergi Jakarta tadi..actually plan ni agak last minit dan weolls pegi dgn family belah aku kecuali adik yg duk kt kelantan je yg x join. kitorang pegi bulan Oct 2013 dengan pesawat MAS dan kos untuk aku anak beranak 5 pax ialah RM 1,321.00. Murah kan? x silap that time MAS mmg ada promo so kebetulan pulak kitorang nak pegi mmg langkah kanan la.

P1090992

nenek amy, tok wi, sepupu sepapat & anak2 wekk ๐Ÿ˜€

P1090994

This was my second time to Jakarta and the first time i went there in 2012 because of work. so masa first time dulu takde prepare apa2 sbb pegi nak wat kerja. tapi sempatlah i shopping tapi rushing sgt that time. tak sangka lak ada peluang nak pegi lagi so sure ramai nak tau apa yang best kat Jakarta kan? honestly yang ada dlm kepala otak aku cuma shopping, shoping & shopping. satu lagi for ladies, jgn lepaskan peluang utk wat segala mcm jenis spa..head to toe..complete! utk rambut aku rasa murah kat almost smua tempat n utk urut2 kena pndai cari tempat..jgn mls gugel yer..tapi kalo nak ikut hok aku pegi pon x per..aku rasa reasonable lagi harganya. tggu part entry aku pi spa nanti yer.ย kalo shopping lak ada byk tmpat2 shopping kain n baju murah2. antaranya Tanah Abang, Mangga 2 dan pasar baharu.

cuti kali ni di taja oleh my beloved brother abg faizal..weolls kena bayar tiket kapal terbang jer n tips utk pak supir bila nak balik nanti. kami satu family menginap di Somerset Grand Cittra Jakarta. ambil 2 apartment dah cukup utk kami semua. apartment ni besar, byk bilik tapi yang lengkap ngan katil cuma 2 bilik sahaja. biasalah apartment akan lengkap ngan dapur n mesin basuh sekali. apartment ni juga ada wifii n not bad juga service wifii kat sini. sebelah apartment ada mall, walking distance tapi kami x sempat nak pi jalan. harga satu malam aku tak pasti tapi kalo tgok kat booking.com,start from rm 585. cantik tempat ni tp jgn expect nmpk mewah bagai sbb aku rs tempat ni dah wujud lama.

P1090996

ni gambar kat lobi. me n my mama. mcm kakak n adik jer ๐Ÿ˜›

P1090997

tukang sponsor ๐Ÿ™‚

P1100001

me n my sis in law ๐Ÿ˜€

ok..after check in, kitorang releks2 jap. pastu destinasi seterusnya nak cari tempat mkn.aim kitorang harus la nasi padang.

P1100003

kitorang makan kat Sari Ratu @ Plaza Indonesia. Plaza Indonesia ni mall high end mcm pavi, KLCC…bukan tmpat aku la nak shopping2 kat sini.nak masuk butik2 mahal ni pon takut. kalo korang suka brg2 branded, designer handbags, shoes etc bolehla la lyn. harga x murah mana, depends tgok certain barang mungkin ada special offer.

sambil tnggu yang lain cuci mata..i offer kan diri jaga budak2 sambil minum kopi ๐Ÿ˜€

P1100005

abaikan muka ahkak tu..ni mesti en.amar snap curi2. lama gak duduk dlm ni rasanya. mama siap shopping kat guardian smpai abis Rp 1 juta kalo x silap. ย ada la tuh dia jumpa benda dia suka.aku shpping gak..beli sikat ๐Ÿ˜› boleh lak tertinggal sikat.

destinasi seterusnya ialah tempat makan seafood. ok aku paham..korang pasti tertanya-tanya (cewah perasan ada org nak tnya)..MAKAN LAGI? hehehe aku pon x paham.mmg family kami suka jalan2 cari makan. so kali ni weolss nak makan seafood. walaweii layan tau mkn seafood kat jakarta nih..

P1100007

pilih2 jgn tak pilih

P1100008

k. sue, me n mama

P1100009

nama tempat mkn ni..Pondok Sedap Malam. makanan dia sedap dan harganya pon kira murah la. ย disbbkan mknn disponsor so x pasti harga berapa. rasanya dalam 1 juta lebih tp yg mkn ramai termasuk pak2 supir 3 org. kat luar kedai ni ada org jual buah2 so boleh beli dan dia potongkan utk makan terus kat restoran ni. kitorang beli buah salak dan mangga. sedap betul buah salak kat jakarta ni. cuba try kalo tak percaya ๐Ÿ˜›

maka berakhir la sudah xtvt kami untuk hari pertama. x byk pon benda buat cuma weolls mkn2 tak henggatt ๐Ÿ˜› hahaha family zawawee x dpt dipisahkan dgn makanan.. sbb tu kami ‘chomel2’ belake. kalo uollss dtg kat sini, jgn lupa cuba mkn seafood di Pondok Sedap Malam.

sekian..nnt kita smbung dgn Day 2 puloks..till then bye2 xoxo ๐Ÿ˜€

birthday abah yg lepas

Published March 7, 2010 by aznitaz

entry yg sudah agak berabuk sbb hari kejadian berlaku pd 14hb Feb yg lepas..tappiiiiiiiii bukan sempena mnyambut valentine’s ok. it was my loving abah’s birthday yg ke 54 kot..aku selalu konpius ngan umur abah aku tp aku rs betul la tu sbb kalo 55 abah dah pencen..tp rsnya belum lagi nk pencen kann..anyway, spt biasa lah bila nk smbut besday abah..mmg susah nak cari pot. stp tahun pon cam tu sbb time ni ramai yg celeb8 mcm2 like wedd anniversary la, besday la n of course valentines la kan. bila kuar hari valentines, smua menu pon spesel sbb konon2 smpena menyambut hari kekasih n extra mahal. last2 kitorang gi mkn kat italiannies @ the curve. aku first time mkn kat sana sbb bila dgr italian food ni dah terbayang segala pasta n pizza..aku agak kureng mkn pasta kat luar sbb aku suka msk sendiri jek..bila gi mkn tmpat2 cam ni spageti dia serve dlm big amount..bila tgok cam tu terus aku muak..takdelaa aku nk ckp spageti aku wat kat umah lagi sedap kan..cuma x baper nk minat jer..tp no choice sbb smua pon full house..redah jerlaa

aku order roasted chicken hari tu sbb nak share ngan hubby kan..hubby aku kan ada gout so susah nak pilih menu..so to be safe mkn ayam la senang..yg lain cam mak aku confirm mkn ikan salmon..yg lain2 order pasta n pizza. mkn dlm 7 adults n 3 kids abis dlm RM 400++. standard la kot price ni bila gi mkn2 kat restoran cam ni. tak kisahlaa bukan aku yg bayar pon..kekeke..mula2 igt nk tong tong tp abg aku kata takpelaa dah lama dia x lanjerr..oklaa tu ๐Ÿ™‚ save budget!

this is grilled salmon oreganato..nmpk tak sayur hijau2 tu bayam..byk giler.

ni classic pizza kot..sedap jugak..

tu besday daddy in red..wit my mum in pink

mama n wan aka my nenek

wit anis my sis

NY strawberry cheese cake

kitorang x beli wholecake mcm bese sbb stp kali beli kitorang x abiskan so membazir jer nnt..tpkali ni bila x beli..berebut lak nak merasa..so kitorang order lagi 2 pieces lak lepas tu..gatall!! mula2 tu mama suh order sorang satu..sib baik x ikut kalo x tak tau laa baper bil tu jadi lakksss.

besday boy tiup lilin kekeke..alamaks botol susu haziq spoil laa ๐Ÿ˜€

romantika d’amor..kasi can laaa bukan selalu leh suap2 ni ๐Ÿ˜›

all the ladies except him..

sekian, wasalam.

restoran Aladdin @ KJ

Published January 24, 2010 by aznitaz

kalo saper suka maknn Chinese Muslim bolehlaa try kat Restoran Aladdin, Kelana Jaya..dekat depan pejabat pos kelana jaya sederet ngan restoran Sari Ratu.ย  bukan nak citer sgt pasal mknn kat sana sbb aku tak amik gambo mknn yg aku order. lapar sgt beb..dah kul 4 ptg x mkn2 tgh hari tu yg sampai je mknn terus ngaapp ๐Ÿ˜› cuma aku boleh ckp restoran ni sgt cantik, tiba2 rasa cam ada kat China lak..ada bling2 lagi background.ย  sesuai nk wat mkn2 ngan family, small party gitu. mknn pun not bad, sedap..n harga to me as expected la. restoran pon dah nmpk xclusive tentu laa pricy skit kan tp skit jerr..uolls smua ni mampu pnya ๐Ÿ˜€

hepinya muka masing2 tggu mknn smpai ๐Ÿ˜›

peace mama ๐Ÿ™‚

abg n adik. nilaa background yg bling2 tu..golden view ok..

psst: tp kat sini ada mcm set lunch ala2 value meal McD gak so kalo nak budget skitt boleh try..

penangan nasi padang

Published November 22, 2009 by aznitaz

saper yg tak suka mkn nasi padang,sila angkat kaki?? hehehe aku rasa ada gak yg belum pernah rasa nasi padang ni. kalo nak kira aku dah lama layan nasi padang ni sejak zmn study kat um dulu. ada satu gerai nasi campur kat bwh pasar sec. 14 jual nasi padang. yg best tu dahlaa sedap n murahh. key word dia MURAH. yelah std foodcourt bwh pasar la kann..kalo jual mahal cam restoran sari ratu melampau la weii.ย  apa yg special sgt nasi padang ni ekk? ntahlaa to me, aku suka mkn smbal ijau dia, ikan keli smbal, kentang n tempe dia..kalo laki aku n abah suka mkn urat..aku pun x sure apa benda tuu..cam lemak2 skit ghupenya..

tp bila dah keje naik taraf sikit so mula mkn kat restoran nasi padang tp of course laa kena kitai tak henggat. kat kelana jaya dkat ngan tabung haji tu ada satu kedai. aku lupa nama dia. penah lah mkn kat situ..yg selebihnya aku mkn kat sari ratu. first time dulu waktu buffet bukak poser..ms tu hanya ada kat bkt bintang..skang sari ratu dah ada byk, kat kota dmsara, subang parade, kelana jaya..so tak yah gi jauh2 dah..

sebelum mkn..nmpk tak smbal ijau tu? kentang goreng bercili tu mmg aku suka. pastu ada ayam penyet jugak..

licin..tp korang jgn lah kata kami buruk lantak sbb mmg nmpak byk pinggan tp actually lauknya sikit2. tu yg jadi mahal sbb kita tend to take more since it comes in a small portion.ย  tambah2 lagi kalo dtg time lapar spt kami tempoh hari. tu pun rasa cam lauk x cukup.ย  sbb kena cuit skit2..

muka terpaksa kena amik gambar. aku kepit si haziq ni spy dia x gerak..noti boy ๐Ÿ˜›

mama n abah..kongsi abc

mama n anis..

bila wat N3 ni tiba2 rasa tringin nak mkn lagi..kena tggu weeken la nmpk gayanya. nex week dah raya haji. kami beraya kat sini jer. my parents come down here nak tgok cucu baru skali. in case kalo dah beranak laa. hehehe. aku lepas raya Haji akan mula bekerja kat tmpat baru. wish me luck, folks ๐Ÿ™‚

kuey teow kicap daud mat jasak

Published July 22, 2009 by aznitaz

aku baca tajuk pun dah terliur nak makan tp apakan daya kuey teow ni aku hanya jumpa kat ipoh jer. meh aku tunjuk ghupe dia dulu ekk..

P1000112nmpk simple jer kan tp rasanya bagi aku mmg meletop laa. presentation dia actually kuey teow tu dia campur kicap ngan kuah kari pastu ada sup ala2 yong tau fu sup. kuey teow ni femes kat ipoh n kedainya warong bese jer..tepi bngunan lama kat bndar ipoh. tempat ni selalu penuh kdg tu kalo x dpt tempat duduk kitorang tapau jer wat balik. gambar ni dah lama sebenarnya n time ni kitorang mmg plan nak balik ipoh terus without dinner kat s.alam. so smpai2 ipoh terus terjah mkn so muka aku mmg cam haram..sbb aku baru lepas bgn tido time otw dr s.alam ker ipoh.

P1000110

P1000111

kamelia terliur

ipoh

amar tak sabar nak makan..saborlah yang ooi..tercekik kang.stim nya mata kamelia ๐Ÿ˜›

ipoh2apa hal la si haziq ni..

dah sudah makan terus gegas balik umah in laws aku pastu laki aku sabotaj aku. yelaa mak dia dah masak bagai tp kitorang mkn kat luar. pastu aku kena menjawab dah mkn kat luar sbb hubby aku diam tak nak jwb sbb takut diaย  kecikkan hati mak dia..padahal yg beria nak makan kuey teow tu dia. takpelaa yang..nama i buruk sorang ๐Ÿ˜ฆ

lagi cerita basi aku

Published May 4, 2009 by aznitaz

agak ke’bz’an lately sbb haziq tak sihat lepas aku g piknik hari tu. haziq kena cirit birit n lelah dia dtg balik. tekejut gak sbb dah dekat setahun lebih haziq tak kena lelah..dlm ms ‘grace period’ ni smua benda haziq bedal termasuk aiskrim laa, ais, air karbonat..huhuhu haziq, sowi yer mama x jaga haziq elok2 sbb igtkan haziq dah ok.ย  sian tgok kecik2 dah kena masuk drip kat tgn yg kecil tu..pastu kena sedut kahak lagi..kita pun sakit apa tah lg budak sekecil haziq..sib baik stp kali nurse sedut aku tak tgok..kalo aku ada kt situ mau aku nangis skali..so cuti pnjg ni tak kemana sbb haziq pun discharge on Friday afternoon.. segala program balik kg aku batalkan..

pnjg bebenor mukadimah aku kat atas ekk?? oklah citer ni dah lama kot dlm 2-3 weeks ago. laki aku teringin nak merasa noodle station kat SACC so kitorang pun gi lah dinner kat sana. dah nama noodle station, smua menu haruslah berasaskan mee. mee dia ala2 wantan mee jer smua..ghupe same jer smua menu. to me rasa so-so lah takdelah fabulous sgt smpai aku nk rekomen dtg jgn tak dtg..kalo tak rugi besar..no such remark ok. sekadar nk alas perut oraitlerr.

dsc05607

masa tgh tggu mknn smpai haruslah cepat2x setelkan kamelia punya perut dulu. anak aku ni nnt kalo tgok mknn lain, bubur dia terus tolak tepi..

dsc05608

haziq cuba menepis cubaan utk bergambar..haha mama dah snap, gotcha ๐Ÿ˜›

dsc05609

dsc05610

dsc05611

nama menu lain2 tapi actually rasa dan benda yg sama cuma cara presentation jer lain. satu dah taruk kuah n satu lagi kuah dia suku..korang terliur tak?? sajer je tanya, kot2 ada yg noodle lover kat sini ker..

dsc05612

aku order air ni konon2 nak try menu baru pastu dia besar so boleh share ngan haziq.. lupa nama dia tp air ni mmg hampeh laa. rasa cam sebijik ubat batuk..adui seksa nk habiskan..

lepsa mkn2 time jln2 sekitar SACC, jus window shoppin..lepak jap kat MPH. first time lepas si kamelia jln dlm tu..seronok dia tgok buku2 tu. nnt besar skit mama n papa beli buku kat kamelia yer..

dsc05615

ala namapk mata sebelah jer..kamelia kalo amik gambo dia..bukan nak duk diam. lagi dia terkam kat kamera adalah..eii mama babab kang..

jom lepak2 kat JJ seremban 2

Published January 22, 2009 by aznitaz

lepas check up kat kpj, aku n family gi merayau je JJ, seremban 2. ingat nak cari sandal nak g keje sbb kat crocs hari tu takde saiz. tp disbbkan lapar yg amat sgt sbb pagi tu x sempat bekfas, kitorang tuju ke tempat mkn dulu..disebabkan food court tu jauh sgt, hubby kata kita mkn apa yg dekat jer (lapar sgt nih gayanya?) tp kfc, mcd, pizza tu smua tak mau. boikot katanya..israel2x, tak boleh..so kitorang pun menuju ke Johnny’s, this is our big family favourite’s place. mmg aku n family suka mkn steam boat sejak dulu lagi.ย  aku pun penah nmpk big boss MKland mkn kat sini n kalo kat OU tu mmg selalu penuh. maknanya mmg sedaplah kot. apa yg special kat sini, sup dia ada sos tomyam. kalo g chinese restaurant biasa plain soup kan?

dsbbkan nafsu syaitan dah merasuk diri laki bini, order tak ngagak2..dah amik set for 2 pax..rasa cam x cukup. tambah lagi, last2 semput aku nak abis. biasalah last sekali kita letak bihun / kuey teow n telur kan. dsbbkan x larat ni, hubby suggest rebus je telur n bw balik.. hik..hik..klakar lak. (hampir2 nak wat tp tak ok)ย tp hubby mmg juara..dia bejaya abiskan smua dgn jayanya..

haziq-n-papa

mama-at-johnnys2

img_0095

johnnys2

lepas makan2, aku g jalan2 dlm jusco n of course part baju anak2 n haziq spt bese dah sedia nk mintak beli mainan baru. lepas dah letih jalan2 kitorang lepak minum kopi dulu sebelum balik ke s.alam. seharian kitorang kat jj somban ni..sakan bejalan..uollsz. tp belinya tidak sbb takde mood nk shopping.

mama-at-jj

old-town

jj-lagi