BAJET UNTUK KE DISNEYLAND HONG KONG

Published June 13, 2015 by aznitaz

ok, aku summarize total bajet kat Disneyland untuk kami 5 beranak.

  • untuk entrance fees = 2 Adults + 3 kids HKD 1860 (RM 826.85) (Adult= HKD450/pax, Child=HKD 320/pax)
  • untuk photo claim = HKD 460 (RM204.40) – optional yer. ni kalo korang nak claim lah photo2 yang staff disneyland amik.
  • untuk makan kat tahitian terrace = HKD 317 (RM 140.80)

Set Chic Rice Combo HKD90

Set Chic and Fish Combo HKD96

Set Chic Leg Rice Combo HKD 94

Air  HKD22

Ice Cream HKD 15

  • Souvenirs = HKD 682 (RM303.18) – optional yer.

GRAND TOTAL = RM 1475.23

kalo tolak yg optional, bajet minima = RM 967.65

so diharap info ini dapat membantu korang untuk buat bajet bercuti ke Disneyland Hong Kong nanti🙂

Note: Harga terkini mungkin berbeza sedikit dari info di atas memandangkan aku pergi bercuti ni tahun lepas yer. harap maklum😀

P1100691

 

MACAU-HK TRIP MARCH 2014 – DAY 2

Published June 13, 2015 by aznitaz

Ok,  firstly minta maaflah kalo ada yg jengah blog ni nak tau pasal citer Day 2 tapi x muncul2. Agak biasa masalah camni bila kita buat blog hopping nak cari info pasal pengalaman bercuti kan? iolls pon sama pernah menghadapi problem mcm ni so agak kecewa gak sbb rs reference tak complete. Untuk buat korang tak kecewa dgn gigihnya iolls cuba abiskan entry berdenyut ni yer😀 so uolls, please stay tuned!

Untuk Day 2, kami decided untuk masuk ke Disneyland again🙂 kenapa kami pergi lagi sebab nak puaskan hati anak2 bawak diorang berjalan. Kalo asik ikut plan org dewasa je sure stress diorang tu kan? lagipon last time kami pergi tak abis khatam pon lagi semua park yang ada dalam Disneyland tu. cewahh…ke main nak justify kan? nampak tak sape yg lagi excited nak masuk sebenarnya? hehehe..

so awal2 pagi kami dah bertolak dari hotel dengan menaiki MTR. untuk menaiki MTR sangat mudah dan senang uolls, tak pelu risau. korang tgok kat website nih: http://www.mtr.com.hk/en/customer/services/system_map.html . korang tgok MTR station terdekat dari hotel yang korang duduk dan plan your trip accordingly sbb dia ada byk line. kena tukar2 line ala lrt star ngan putra baru lah sampai ke disneyland ni.  satu lagi cara mudah plan your trip pakai google map.. lagi senang sbb iolss mmg pakai google map tp dgn syarat ada wifi atau amik simcard kat sana. Kami sampai ngam2 time theme park nak bukak dan untuk pengetahuan uolls operation hours adalah dari pukul 10.00 AM to 9.00 PM. rasanya operation hours untuk weekday and weekend ada beza kot, sorry dah lupa maklumlah tahun lepas punya citer😀

Entrance Fee as at March 2014:

Adult HKD 450 untuk 1Day entry

Child HKD 320 untuk 1Day entry

kalau untuk harga tiket yang terkini, uolls boleh check kat website diorang: https://www.hongkongdisneyland.com/tickets/

misi utama bila sampai.. kita makan dulu sbb dalam Disneyland HK ada restoran halal so isilah perut siap2 sblm menapak dan berjimba kat dalam tu. fyi, ada 2 restoran halal kat dalam ni iaitu Tahitian Terrace dalam Adventureland dan kat Explorer’s Club Restaurant kat Mystic Point. makanan dia sedaplah boleh makan cuma taste ada rasa lain sikit. No choice kan sbb adat berjalan kat negara bukan majority org Islam kita kena terima seadanya.

kat dalam tu macam biasa ada banyak park untuk uolls terokai so sila rujuk website diorang for more details k. frankly speaking 1 day mmg tak cukup utk cover semua tempat. so weolls fokus dekat park yang kami x sempat explore dulu iaitu Toy Story Land, Mystic Point and Fantasy Land. Ada gak benda yang kami repeat macam show Mickey’s PhilharMagic (3D) and The Golden Mickey. 3D tu mmg highly recommended! Tips dia korang main puas2 ride outdoor yg ada dan agak2 bila dah penat masuk tgok show2 indoor untuk rehatkan diri uollss. Jgn buang masa untuk amik gambar ngan character unless kalo line nak beratur tu tak panjang sgt. ms first visit dulu kitorang amik masa dekat sejam lebih utk bergambar dgn semua characters. tu yang x sempat explore semua park. Tapi overall tempat ni mmg best and korang boleh sama2 enjoy dengan budak2 bila pergi sana. serius, iolls tak tipu😀

pizap.com14149432592191

Gambar ni masa naik MTR dan masa mula2 sampai ke Disneyland. Nampak panas tapi tak bahang pon sebenarnya. Nyaman2 panas gitu.

pizap.com14149436618731

nampak hepi tak budak2 tu uolls? ohh i miss disneyland so muchh. eh tetiba?hehehe

pizap.com14149439427791

ini gambar kat entrance dengan main street. kat main street ni ada kedai souvenirs, cafe, bakery.

pizap.com14341161836631

kat grizzly gulch ada roller coaster. try tau to test your adrenalin rush😛

kat toy story ada gak ride mencabar, roller coaster bentuk U. tp weolls tak naik pon. nmpk mcm ngeri jer plus beratur sgt pnjg time tu.

mystic point mcm ala2 umah berhantu. so kalo anak jenis penakut jgn bawak masuk yer. nescaya melalak lah anak uolls kat dalam tu..pizap.com14341166276891

Disney’s parade.. wajib tengok. jgn lupa tgok schedule so boleh book tempat depan sekali. tengok smbil makan jagung rebus..memang layan🙂

pizap.com14341168614871

okeh, ni kat it’s a small world dalam Fantasyland. Lepas naik ride kat situ, si kamelia n haziq nak gi kat Autopia kat Tomorrowland. kat sini diorang boleh bawak keta electric sendiri dan drive kat highway in tomorrowland. ada had tinggi nak masuk ride ni so uolls kena refer lah kat sign board sblm masuk. lepas tu kitorang tggu kul 8 pm plak utk fireworks show sebagai acara penutup taman tema ni.

OK.. iolls harap uolls teruja lah bila tgok gambar2 ni then boleh plan nak pergi ke sini utk your next vacation.  sebagai penutup, sila lihat gambar2 fireworks kat bawah😛

P1100868

P1100871

hehehe sorry mutu gambar tak berapa power sbb guna camera cabukk jerr😦 xde nafsu lagi nak berjinak2 dgn camera mahal.

orait, that’s all guys.. xoxo🙂

Note: Normally, semua akan berpusu2 masuk kat kedai souvenirs after fireworks show ended. So mmg akan havoc lah time nak bayor nanti. Pandai2 lah korang bajet time bila nak shopping nanti yer.

MACAU-HK TRIP MARCH 2014 DAY 1

Published November 2, 2014 by aznitaz

salam everyone😀 again i’m back after a loooonnnngggg break..as usual ahkak nak citer kisah jalan2 ahkak ngan family and kali ni we went to hk again😛 but this time our journey started in Macau🙂 well, biasanya mmg ramai yg bercuti ke hong komg akan lajak ke macau sekali. sbb macau-hk dekat jer uolls naik feri lebih kurang sejam. maybe some of u tanya kenapa weolls repeat HK lagi? actually x plan nk ke hk pon tp disebabkan trip ni makan masa 5 hari so agak bosan jugak kalo stay in macau sahaja spnjg 5 hari tu. maka datanglah kami melawat macau & HK sekaligus.

untuk tiket termasuk extra baggage, food, insurans and pick a seat, total utk kami 5 beranak RM1678.00. to me reasonable la harga mampu milik..ye lah nak angkut 5 beranak tuuu..

kami berangkat ke Macau pada 21 Mar 2014 dan flight kami berlepas jam 6.30 a.m. ini merupakan percutian kami yg pertama 5 beranak without my parents. agak nervous jugak memikirkan boleh ke kami nak handle budak2 ni. perjalanan mengambil masa selama lebih kurang 3 jam 45minit dan tiada perbezaan waktu di antara Malaysia dan Macau.

kami sampai di macau pada jam 10.15 a.m di Macau International Airport dan airportnya tak besar so uolls takyah risau tersesat ke apa. perghh..mula2 sampai sejuk giler…pkai cardigan pon x membantu. tp en asben suka sangat la sejuk2 ni..skit pon x heran nak pkai sweater ke apa mula2 tu. haihh kulit buaya ke apa laki aku ni hah..tapi, staf imigresen Macau adalah sangat x friendly sama macam kt HK. mmg kuang ajar rasa nak lempang je muka sekor2..huhuhu tetiba i jd garang. tak tau lah diorang ni bertambah teruk after kes MH370 atau mmg sejak azali lagi perangai mcm tuh. takpe abaikan..

P1100603

amboi hepinya anak mama nih..tgok mama kat belakang tuh sibuk ngan tepon sbb dpt wifi free lah katakan..haruslah update location kan? kat airport Macau kita boleh dpt free wifi..so better uolls update family kat msia siap2 kat sini sbb after this x tau bila dah nk dpt wifi😀

P1100608

hehehe masing2 dah bersweater😛

P1100609

ni view dari dalam bas..otw nak ke galaxy macau sblm nak naik feri ke HK. dari macau, kami terus ke HK so mmg tak jalan mana2 lagi di Macau masa first day sampai nih.

terminal ferry ada jer dekat dgn airport and uolls boleh je jalan kaki ke sana. gigih sikit lah nak heret beg besar tu tp tak terasa letih disebabkan cuaca yg nyaman & sejuk. kitorang dah berjalan kaki asalnya tp bila smpai, schedule next ferry pukul 6pm.. lama tu nak tggu. sib baik staf kat terminal tu tolong ajar kami untuk ke next terminal ferry yang terletak di  belah Macau Peninsula. kami naik turbojet dan harga tiket HKD 147 utk adult and HKD 132 utk child. tapi ahkak nak warning kat uolls..it was really a terrible experience for us..bwk boat mcm haram..redah je ombak2 tu sampai melantun2..kalo org jenis senang tido takpe. pastu org start muntah secara berjemaah..walawei,,it was the longest 1 hour i had to go through ever😦

P1100624

 dah sampai HK! yeay happy😛  weolls check in kat hotel best western grand hotel. rate utk 2 malam HKD 2,244.00. bilik macam biasa amat sempit. double bed without breakfast. mmg muat2 bontot je tapi cantik interior dia sebenarnya cuma nak sembahyang pon agak  susah. location wise agak jauh dgn tempat2 menarik kat sekitar Kowloon / Tsim Sha Tsui.

P1100626

hihihi pandangan dari bilik hotel..gila x best😛

utk first day ni kami x jalan mana2 sangat cuma tgh study area kowloon/tst ni and plan utk jalan ke mana utk hari esok. plan asal nak gi Avenue of Stars dan nak tgok symphony of lights tapi bila try jalan2 dari hotel mcm x sama tempat dia masa aku dtg HK 2 minggu lepas waktu outstation. so dgn kondisi 3 anak kecik so mmg tak teruskan niat lah nak pi sana sbb rasanya mcm jauh je nak kena menapak. fokus utama sekarang nak cari tempat makan. tips kat HK, pi cari masjid dulu dan once jumpa masjid pasti akan ada org approach kita nak bawak ke restoran halal. sama lah kes kami..kami tercongok kat depan masjid kowloon..jap lagi datanglah org pakistan or indian promote restoran diorang dan diorang akan bawak kita ke sana.

2014-03-21 19.27.46

2014-03-21 19.28.22

cantik restoran ni and nampak exclusive. macam biasa kitorang order nasi briyani ayam dan roti prata. makan kenyang2 sbb balik nak menapak lagi balik hotel. jauh gak bejalan rasanya dalam 20 minit kot ambil masa tapi sib baik cuaca sejuk. harga utk sekali makan ni dalam HKD 383. memang mahal tapi nak buat camane..adatlah dtg berjalan mmg kena spend byk untuk mknn halal. nama restaurant ni India Restaurant & Bar, dekat Prat Avenue. landmark: dekat dengan masjid Kowloon.

ok..xde apa dah nak citer utk 1st day ni so layan je la pics kitorang otw balik ke hotel ..best tau jalan2 kat HK..cuaca sejuk bangatt..sure korang suka.

P1100630

P1100635

P1100640

P1100648

P1100649

P1100631

sampai hotel fenattt yg amat..so haruslah tido sbb besok kami akan pi ke Disneyland!! hahaha again to Disneyland😀

JAKARTA TRIP-OCT 2013 DAY 4 FINALE

Published May 23, 2014 by aznitaz

ok aku nak smbung part finale trip ke jakarta ni..mmg agak berdenyut aku nak abiskan n3 psal pi jakarta. silap2 kalo ada yg follow day 1 pnya citer..korang dah smpai pon kat jakarta tapi N3 aku x abis2😀 since it was our last day in Jakarta, segala bentuk xtvt adalah sgt sntai. more towards just nak kill the time..free n easy. plan asal weols nak jln2 kat mall sebelah aprtment jer. bygkan 4 hari duk sana, 1 kali pon x penah jejak. lepas pi makan bekfas, parents aku n my sis nak pi spa pulak..dtg ke Indonesia x pi spa mmg rugila  uollss. mula2 aku malas nak ikut  tapi last2 terjebak jugak😛 biasalah aku mudah terpengaruh..

kalo korang x de study spa mana nak pegi, pak supir biasanya akan bwk ke spa yg agak high end. diorang ni igt sumer tourist kayo2 kot. tu la jd kat kami..supir bwk ke Martha Tilaar Spa..amek ko..mula2 cuak gak sbb masing2 duit tggl ciput..tp dgn confident nak byr pkai credit card. dlm hati tmpat xclusive takkan x leh swipe kan😀 tempat ni mmg one stop centre la..smua ada under one roof..sgt spacious saloon n spa dia. kat sini smua private room..no sharing2..so xdelah incident korang nmpk bontot org sebelah😀 satu bilik with satu bath tub.

2013-10-06 11.23.28

2013-10-06 11.23.39

2013-10-06 11.23.43

 

pic quality not so good..mmg x good pon. cahaya suram2..

2013-10-06 11.43.22

itu gambar pengasas spa ni rasanya🙂

jenis rawatan yang kami buat:

1. urutan aromatherapi 1hour = Rp 310 k

2. derma brigh facial = Rp 780k

3. hair spa creambath = Rp 285k

agak mahal la kiranya kalo compare di Jakarta..sbb kalo hair spa creambath tu aku penah nmpk harga dia dlam Rp 60k..byk beza tuh🙂 oh yang kelakar..time nak bayar mesin offline grrr cuak tak?? cuak giler..duit cash mmg x cukup hehehe nasib baik masih ada duit RM so supir tolong gi tukarkan kt money changer.bahaya2..nex time kena tnya betul2 dulu before decide nak buat rwtn😛

lepas dh abis xtvt memanjakan diri masing2..bergegas balik ke hotel untk packing2 dan check out. kami snggah makan jap then lepak2 kat plaza Indonesia. actually ada masa nk pi shopping kat tmpat baru nama Tamrin sebelah je dgn plaza Indonesia. kat sini jual busana muslimah murah2 katanya. tapi semua mcm x berminat dah nak berjalan2 shopping..aku tnya hubby pon dia mls nak layan..terbantut la hasrat aku nak shopping..sedih😦

P1100158

nasi padang lagi😛 mabeless2 tip top..nora bagi 5 bintang !!!!

dah abis mkn2, lepak2 minum kopi..kami bergegas ke airport..flight kami balik ke KL pukul 7 pm tp kena gerak awal sbb jakarta ni jem dia thp gaban. then ada airport tx yer uollss..so pls spare some money utk bayor tax nanti. harga tax Rp 150k per pax.

so begitulah citernya trip kami ke Jakarta kali ni n harap benificial la to some of u yg nak ke sana nanti. it’s all about makan2, shopping2 n having quality time with my family. hope we can do it gain in future. tak sangka Jakarta ni mmg sesuai nak bwk satu family..  till then, adios folks!

P1100159

P1100160

JAKARTA TRIP – OCT 2013 DAY 3

Published May 4, 2014 by aznitaz

salam 1 Malaysia😛 wah intro yg agak patriotik di situ kekeke. wokeh, untuk hari ketiga, kami cuma plan nak shopping2 jer sbb besoknya dah nak balik ke KL. destinasi pertama, kami ke Mangga 2 dan tempat ni terletak x jauh dari Ancol yg kami pergi sehari sblmnya. jauh jugakla dari town dan time kami pergi tu pulak mmg tgh heavy jam..kat sini ada jual baju budak2, dewasa, kain sembahyang, cd, mainan mcm2 lah. harga mmg murah2 tp mcm biasa lah kena tawar menawar kaw2 punya. aku mmg x reti nak tawar2 nih sib baik en asben ada. tapi kan uolls, ms kitorang pegi ni time tu aircond rosak..giler sadis shopping dlm keadaan berpeluh2.. org pulak mmg ramai giler, kedai jenis sempit2 lak tu..mmg ahkak terbantut mood nak shopping. tmbahan lak tmpat mcm tu x sesuwai bwk budak2 n sorong stroller. mmg totally ilang mood🙂 dsbbkan mood ahkak dah ke laut..gambar pon x amik kat sini.. yg sempat aku rembat (xde mood tp sempat) legging kamelia 3-4 helai, panties😛 hahaha ni pon nak citer? mmg best panties diorang..mana nak dpt rm10 3 helai, lagi aku beli apa ekk? ooo beg budak2..beg nak letak susu n pampers zakwan..gambar minion..dpt dlm rm 15. kecik jer untk bwk gi jalan2 gi shopping ke gi makan ker oklah..then aku beli cd twilight dpt rm 3 sekeping..tu je lah kot. in short ttg Mangga 2, kalo korang nak pegi, jgn bwk budak2 kecik espc yg naik stroller..tak sesuwaii. jgn bwk budakla senang cakap kalo x mmg susah nak control diorang. masa aku pegi ni, ada sorang mak ni dia ilang anak dia..kecik lagi..meraung2 dia cari anak. phobia jap aku tgok sbb kalo korang tgk tmpat ni mcm susah lah nak jumpa balik anak ko😦

after shopping kat mangga 2, weolls pegi makan..kali ni makan kat restoran ala2 ayam penyet kalo kat malaysia. restoran dia cantik tp pekerja dia mcm haremm..ketat jer muka. makanan dia okla.. nora bagi 3 bintang! eh tetiba kan?? nama restoran lupa nak amik..sgt x membantu uolls kan? tp takpe..normally kalo korang amik khidmat supir..diorang dh arrange dah mkn kat mana siap2. korang cuma ckp je nak makan apa..diorang akan suggestkan. senang kan? btw, kalo di jakarta  x susah sgt pasal makan..balik2 ko jumpa ayam penyet, nasi padang tu jer lah..tp sedap dan murah bangett kalo compare ngan kat KL😛

P1100093

P1100094

kat entrance kedai, macam biasa ada org jual2, so kat luar ni diorang jual baju I luv jakarta..harga org besar or budak kecik sama jer..kualiti pon agak bagus. aku dapt Rp 100,000 utk 6 helai. maknanya RM 5 sehelai ko..ni bukan kaler putih yer..ni ada a few colors ko boleh pilih. pastu ada lak org jual mainan lampu kelip2 tu yg byk jual kat i-city..pon aku abis Rp100,000 hahaha takpe mama ita belanja semua anak2 yg ada.. kat sini kan masing2 hormat cara masing2 cari rezeki..bila kita beli brg dia..dia lak offer suh beli brg kawan dia.  jual kat depan kedai org..sikit pon tokei kedai x marah😛 kagum2..sbb x nmpk mcm dengki khianat ke apa.

ok lepas dah kenyang..kami terus kePasar Baru tempat borong kain2 ela termasuk kain lace. mmg murah bangat..mula2 en. asben mcm x berminat tp last2 dia pon sama2 naik sawan membeli😀 supir kitorang bawak kedai kain kawan dia biasalah sbb nak dpt tips. nama kedai kain ni Milanzo Textiles & Tailor. hasil rembatan untuk hari tsbt..nnt aku tunjuk hasilnya time raya yer😛..ni aku bgtau kos sahaja..

kain nak wat baju melayu satin tu harga dia dlam Rp 25,000/meter = RM 7

kain yg jarang ada manik2 tu corak bunga2 Rp 100,000/meter =RM 30 (ni mahal sikit compare ngan tanah abang😦  )

kain cotton Rp 30,000 / meter = RM8.50

kain chiffon Rp 15,000 / meter = RM4 eh aku x sure la jenis kain..tp kain dia lembut n jarang

so total aku spent kat kedai nih Rp 1,015,000 =Rm 287.50.

apa aku dapat? kain baju kurung dapat 5 psg utk dewasa, budak dpt sepsg.

baju melayu dapat 1 psg dewasa, 2 psg budak kecik

then tokey kedai bagi hadiah free 2 meter suh pilih kain2 cotton yg ada..dapatlah spsg extra utk kamelia..hepi2 dah setel shopping utk baju pagi raya. dulu harga kat atas tu aku cuma dapat sepsg sorang baju utk raya time shopping kat gulatis..lebih lagi kot dari rege kat atas tuh. mmg puas hati tapi aku rasa kalo shopping kat tanah abg (kat jakarta jugak) harga lagi murah..pilihan banyak sangat smpai kelabu mata nak pilih..

pastu sambung shopping kat kedai sebelah, nama kedai Probitas Textile. kali ni aku beli kain nak buat blouse. 3 helai rasanya aku beli n harganya Rp 285,600 = RM 80. kedai ni mahal sikit sbb agak high end gaklah sbb tokey cina then design2 kat kedai ni cantik2 dan moden sikit. sori la no pic kain2 yang aku beli sbb aku ni jenis x suka nak tnjuk barang apa aku beli..malas nak amik pic sebenarnya😛 alasan khennnn.

P1100100

ni kt kedaiProbitas Textile..masing2 dah penat😀

P1100097kedai sama🙂

okeh dah abis shopping2..lapor la balik kan? ayuh lah kita jjcm n kali ni kami pergi makan kat Magnum Cafe. aku lupa lah magnum cafe kat mana..one of grand shopping mall kat jakarta. aku rasa area2 Plaza Indonesia tu jugak. giler ko..beratur org nak makan..

P1100112

P1100118

P1100146

nak jugekk😛

P11001342013-10-05 20.52.19

2013-10-05 20.53.032013-10-05 21.40.01

harga oklah x mahal sgt..mcm harga kat cafe2 lain yg grand mcm magnum cafe ni. ada western food n local dish gak tp x byk la sbb main dia kan ice cream. korang  jgn lupa dtg sini tau..sbb kt malaysia belum ada lagi kan?  rasanya belum..

P1100148

@ grand plaza..okeh magnum cafe kat sini ler yer anak2😀

P1100149

P1100121

till we meet again😀 nite2x

-the end-

JAKARTA TRIP-OCT 2013 DAY 2

Published April 29, 2014 by aznitaz

Untuk hari kedua, plan kitorang nak spend masa kat ANCOL sahaja di belah siangnya. kat sini sebenarnya ada a few attractions ala2 theme park kat gold coast ker or disneyland, tapi ANCOL adalah versi Indonesia. please dun expect too much ya folks! but not too bad sbb kat sini ada seaworld, kabel car, fantasi world dll yang korang boleh baca kat website http://www.ancol.com . bila kita berjalan2 dgn anak2 sure kita nak cari xtvt utk diorang gak kan? takdelah mak bapak jer yg syok sendiri then anak2 semua bosan ye dak?😛 so in jakarta..this is the best place you can come to enjoy with ur children,i bet u x kan rugi if bwk ur kids ke sini. but again jgn korang budjet tmpat ni high end la yer.. kalo gugel kt blog2 ada yang ckp pantai ancol ni kotor n tak menarik. well, weolls x pergi kat area pantai x plan pon nak pi. so takyah lah uolls pi gatai nak jln2 kat pantai tp kalo nak prove kan seeing is believing..dipersilakan yer tuan2 dan puan2, no harm trying🙂 yang kami masuk cuma fantasy world aka dunia fantasi aka DUFAN. mula2 aku x paham gak benda apalah DUFAN ni kan..dah lama tu baru aku dpt tangkap maksud DUFAN tu sebenarnya short form utk dunia fantasi..sengal!!! aku lah sengal sbnrnya😛
ok, untuk masuk ke taman tema ancol ada 2 kali bayaran yang uolls kena bayar if nak masuk ke DUFAN mcm kitorang. first bayar utk masuk area tmn ancol shj dgn caj parking. kalo naik kereta,caj rp 20,000, naik moto Rp 15,000. untuk penumpang n driver, cajnya Rp17,500 /pax. pastu bila kitorang nak masuk DUFAN, ada lagi byrn yg akan dikenakan iaitu Rp 150,000 lebih kurang RM50 sorang. terus terang sebenarnya 1 hari pon x leh cover satu ANCOL nih..even satu DUFAN pon x abis..dalam DUFAN ada roller coaster, ada ride2 yang biasa kita jumpa kat theme park yang lain so uolls boleh imagine sndiri. budak2 punya ride pon ada byk..seronok la cuma utk mkn minum tu susah sikit bagi kita yang muslim..sbb xde tanda halal so x berani nak beli..agak kelaparan jugak lah duk kt dlm tuh. dari segi merchandise kat dalam DUFAN ni x berapa nak cantik sgt compare ngan kat theme park yang lain..ada yg ok mcm mug2 dan anak patung tapi ada certain tu mcm dh lama x de org beli.  kalo nak shopping keychain n fridge magnet, korang bleh dapat dlm harga Rp 10,000 ke Rp 12,000. OK..intro dh pnjg lebar so jom kita layan a few gambar kat sini utk korang nilai sndiri tempat ni mcm mana😛

P1100012

 sebelum masuk..tgok kat kaunter x ramai orang pon..xde nak berebut-rebut bagai

P1100013

 budak yg suka tido bila bwk gi jln😀 nasib baik tido awang kenit nih. tenang sikit kitorang nak berjimba..

P1100015

eh dah bangun?? aku ngan anak2 wekk😛

P1100020

me with my mama aka cik emy🙂

P1100024

eeiii akuttt..gedik tak mak n anak?

P1100025

muka baru bgn tido terus naik merry go round

2013-10-04 11.58.42

en amar n doter..like father like doter tak? mmg tak kan? kekeke

P1100032

2013-10-04 12.27.08

2013-10-04 12.42.27

cousin..

P1100036

P1100042

naik benda ni mmg kelakar..bukan main seksa lagi bdn aku yg comel ni nak masuk dlm bot ni. smpai rasa nak cramp.bila keluar jer aku bantai merangkak je keluar..belasah lah. mesti staf jaga tu nak thn gelak je tgok aku mcm tu. ride ni mmg budak2 suka smpai kena teman diorang naik smpai 2 kali ke3 kali mcm tuh.

P1100045yang ni yang laki je join..aku mmg x berani nak main..ganas sgt tgok org duk langgar2 nih.

P1100057posing jer😛 x berani nak naik. ni namanya halilintar kot

P1100060karakter DUFAN..actually pakaian karakter ni pon dah berkerak..sib baik x nmpk dlm gambar😀

P1100067nmpk sweet couple kat blkg tuh? kemain kan..

P1100080

couple of the year buwekkk🙂 ni bergambar masa dah nak balik. time ni dah panas n very the lapar. terus suruh supir pi bwk tempat makan. weolls makan kat restoran nasi padang lagi tp kali ni kitorang makan kat restoran sederhana kalo x silap. mcm biasa nasi padang mmg mabelesss.. no picture was taken😛

pastu pak supir bawak kat tempat jual kain batik..tapi aku x beli pon..sbb mahal. pak supir bwk tempat high class sgt. nganga jer lah ahkak..ye lah rege blouse sahaja dah rp1 juta +++ pa citaaa kan??

next..hubby request nak pi HRC sbb dia mmg collect T-shirt HRC n nk beli sekali utk member2 dia yg kirim. HRC ni terletak di Pacific Place, Jalan Sudirman,Jakarta Selatan. dulu kat area Plaza Indonesia now dh move ke sini.

2013-10-04 19.14.51nampak tak ahkak punya paper bags? meriah uollss😛

pastu weoll jalan2 kat mall sebelah cuci2 mata sat…then balik apartment rehat, mkn pop mie jer mlm tu  then terus tido. penat i tell u seharian berjalan..tp yg penting kita semua enjoy! yeah!! t i smbung utk DAY 3 lakss tgok la besok atau lusa🙂

OK till then..xoxo! nite 2 ..

JAKARTA TRIP – OCT 2013 DAY 1

Published April 5, 2014 by aznitaz

Tetiba rasa gatal nak update entry pasal jalan2 ke Jakarta last year. urmmm what? last year? hahaha x kisahla dik non..tujuan aku tulis dlm blog ni pon sekadar nak kongsi cerita to those yang ada plan nak bercuti-cuti ke Jakarta n also as kenang-kenangan utk aku bila tua2 nanti😛 I hope this is benificial to some of u here yg tetiba smpai kat blog aku bila duk gugel pasal Jakarta.

ok, sambung balik citer weolls pergi Jakarta tadi..actually plan ni agak last minit dan weolls pegi dgn family belah aku kecuali adik yg duk kt kelantan je yg x join. kitorang pegi bulan Oct 2013 dengan pesawat MAS dan kos untuk aku anak beranak 5 pax ialah RM 1,321.00. Murah kan? x silap that time MAS mmg ada promo so kebetulan pulak kitorang nak pegi mmg langkah kanan la.

P1090992

nenek amy, tok wi, sepupu sepapat & anak2 wekk😀

P1090994

This was my second time to Jakarta and the first time i went there in 2012 because of work. so masa first time dulu takde prepare apa2 sbb pegi nak wat kerja. tapi sempatlah i shopping tapi rushing sgt that time. tak sangka lak ada peluang nak pegi lagi so sure ramai nak tau apa yang best kat Jakarta kan? honestly yang ada dlm kepala otak aku cuma shopping, shoping & shopping. satu lagi for ladies, jgn lepaskan peluang utk wat segala mcm jenis spa..head to toe..complete! utk rambut aku rasa murah kat almost smua tempat n utk urut2 kena pndai cari tempat..jgn mls gugel yer..tapi kalo nak ikut hok aku pegi pon x per..aku rasa reasonable lagi harganya. tggu part entry aku pi spa nanti yer. kalo shopping lak ada byk tmpat2 shopping kain n baju murah2. antaranya Tanah Abang, Mangga 2 dan pasar baharu.

cuti kali ni di taja oleh my beloved brother abg faizal..weolls kena bayar tiket kapal terbang jer n tips utk pak supir bila nak balik nanti. kami satu family menginap di Somerset Grand Cittra Jakarta. ambil 2 apartment dah cukup utk kami semua. apartment ni besar, byk bilik tapi yang lengkap ngan katil cuma 2 bilik sahaja. biasalah apartment akan lengkap ngan dapur n mesin basuh sekali. apartment ni juga ada wifii n not bad juga service wifii kat sini. sebelah apartment ada mall, walking distance tapi kami x sempat nak pi jalan. harga satu malam aku tak pasti tapi kalo tgok kat booking.com,start from rm 585. cantik tempat ni tp jgn expect nmpk mewah bagai sbb aku rs tempat ni dah wujud lama.

P1090996

ni gambar kat lobi. me n my mama. mcm kakak n adik jer😛

P1090997

tukang sponsor🙂

P1100001

me n my sis in law😀

ok..after check in, kitorang releks2 jap. pastu destinasi seterusnya nak cari tempat mkn.aim kitorang harus la nasi padang.

P1100003

kitorang makan kat Sari Ratu @ Plaza Indonesia. Plaza Indonesia ni mall high end mcm pavi, KLCC…bukan tmpat aku la nak shopping2 kat sini.nak masuk butik2 mahal ni pon takut. kalo korang suka brg2 branded, designer handbags, shoes etc bolehla la lyn. harga x murah mana, depends tgok certain barang mungkin ada special offer.

sambil tnggu yang lain cuci mata..i offer kan diri jaga budak2 sambil minum kopi😀

P1100005

abaikan muka ahkak tu..ni mesti en.amar snap curi2. lama gak duduk dlm ni rasanya. mama siap shopping kat guardian smpai abis Rp 1 juta kalo x silap.  ada la tuh dia jumpa benda dia suka.aku shpping gak..beli sikat😛 boleh lak tertinggal sikat.

destinasi seterusnya ialah tempat makan seafood. ok aku paham..korang pasti tertanya-tanya (cewah perasan ada org nak tnya)..MAKAN LAGI? hehehe aku pon x paham.mmg family kami suka jalan2 cari makan. so kali ni weolss nak makan seafood. walaweii layan tau mkn seafood kat jakarta nih..

P1100007

pilih2 jgn tak pilih

P1100008

k. sue, me n mama

P1100009

nama tempat mkn ni..Pondok Sedap Malam. makanan dia sedap dan harganya pon kira murah la.  disbbkan mknn disponsor so x pasti harga berapa. rasanya dalam 1 juta lebih tp yg mkn ramai termasuk pak2 supir 3 org. kat luar kedai ni ada org jual buah2 so boleh beli dan dia potongkan utk makan terus kat restoran ni. kitorang beli buah salak dan mangga. sedap betul buah salak kat jakarta ni. cuba try kalo tak percaya😛

maka berakhir la sudah xtvt kami untuk hari pertama. x byk pon benda buat cuma weolls mkn2 tak henggatt😛 hahaha family zawawee x dpt dipisahkan dgn makanan.. sbb tu kami ‘chomel2’ belake. kalo uollss dtg kat sini, jgn lupa cuba mkn seafood di Pondok Sedap Malam.

sekian..nnt kita smbung dgn Day 2 puloks..till then bye2 xoxo😀